In Fabrieken van kennis verkent Gerald Raunig de toekomst van de universiteit binnen de kenniseconomie. De universiteit is niet alleen een instelling voor kennisproductie ten behoeve van het cognitief kapitalisme. Ze is ook een ruimte voor sociale strijd en verzet, net zoals de klassieke fabriek dat was.
Creatieve praktijken
In Industrieën van creativiteit, het tweede deel van deze uitgave, onderzoekt Raunig de transformatie van creatieve praktijken. Deze zijn in de afgelopen decennia eerst ingelijfd door de cultuurindustrie en vervolgens dienstbaar gemaakt aan de creatieve industrie.
Kafka
Raunig laat zien hoe creatieve praktijken zich kunnen onttrekken aan de tijd- en productieregimes van de economie. In beide delen van dit boek is Kafka’s verhaal over Josefine en het muizenvolk een speels en inspirerend refrein.
In de media
• Onderwijsfilosofie.nl, recensie: 'Ontzettend de moeite waard' (online | pdf)
• E-flux, recensie door Ewa Majewska: 'The Common in the Time of Creative Reproductions: On Gerald Raunig’s Factories of Knowledge, Industries of Creativity' (online)
Over de auteur
Gerald Raunig (1963) is filosoof en kunsttheoreticus. Hij is verbonden aan o.a. het European Institute for Progressive Cultural Policies (eipcp) en de Zürcher Hochschule der Künste. Lees meer
Over de serie
In de serie Tegenstellingen brengen de auteurs alternatieve vormen van politiek onder de aandacht, waarbij de begrippen democratie, emancipatie en gemeenschap fundamenteel zijn.