Tractatus logico-philosophicus

Ludwig Wittgenstein

basisserie

In de Tractatus logico-philosophicus, voor het eerst verschenen in 1921, schrijft Ludwig Wittgenstein dat hij alle wijsgerige problemen heeft opgelost. Zo boud als deze bewering is, zo kort is de verhandeling zelf, die louter uit genummerde stellingen bestaat.

Filosofische klassieker

Bondig en stellig is ook de stijl waarin Wittgenstein zijn fundamentele ideeën over taal, denken en de werkelijkheid uiteenzet. Het boek werd bij publicatie direct als klassieker herkend en geldt nog steeds als een van de belangrijkste filosofische werken van de twintigste eeuw.

Nieuwe vertaling

De gloednieuwe vertaling van Peter Huijzer en Jan Sietsma is gebaseerd op de in 1989 verschenen kritische editie en staat naast de Duitse tekst. De inleiding van de Nederlandse Wittgenstein-expert Martin Stokhof geeft inzicht in de rijkdom aan ideeën die de Tractatus bevat en plaatst het werk in een culturele context.

In de media

• NRC, recensie door Michiel Leezenberg: 'Het meesterwerk van de briljante (en irritante) Wittgenstein is eindelijk goed vertaald' **** (online | pdf)
• Trouw, interview met biograaf Ray Monk: 'Na honderd jaar is Wittgensteins abstracte, filosofische "Tractatus" nog steeds invloedrijk en relevant' (online | pdf)
• Filosofie Magazine
, recensie door Jabik Veenbaas: 'De nieuwe vertaling van Wittgensteins Tractatus is een verrijking van onze taal' (online | pdf)
• Athenaeum Boekhandel, interview met vertalers Peter Huijzer en Jan Sietsma: 'Het vertalen van Wittgensteins Tractatus logico-philosophicus' (online)

Over de auteur

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) studeerde filosofie bij Bertrand Russell in Cambridge. De Tractatus logico-philosophicus is het enige filosofische werk van Wittgenstein dat tijdens zijn leven werd gepubliceerd. Lees meer

€ 19,50

Gratis verzending in NL
228 pag. | 3 januari 2022
Tweede druk maart 2022
ISBN 9789490334321
Basisserie 21
Vertaling: Peter Huijzer en Jan Sietsma
Inleiding: Martin Stokhof

Vertaling gebaseerd op de Logisch-philosophische Abhandlung. Tractatus logico-philosophicus: Kritische Edition (Suhrkamp, 1989; red. Brian McGuinness en Joachim Schulte).

Voor de figuren is tevens de door Wittgenstein geannoteerde editie van 1922 geraadpleegd, zie wittgensteinsource.org