Eros, bitterzoet - Anne Carson (ISBN: 978-94-90334-35-2)


Eros, bitterzoet

Anne Carson

unica

In de poëzie van dichters als Sappho en Archilochus wordt Eros, de Griekse god van het verlangen, verbeeld als een paradox die zich het best laat vangen door het woord ‘bitterzoet’.

Literaire verbeelding

Anne Carson onderzoekt in Eros, bitterzoet de verreikende implicaties van deze contradictie. Ze laat zien hoe onze literaire verbeelding van verlangen verband houdt met uiteenlopende verschijnselen als de uitvinding van het alfabetische schrift, de menselijke wil tot kennis en de dynamiek van metaforen – een reis door de liefdesliteratuur van Homerus tot Roland Barthes.

Sleutelwerk

Eros, bitterzoet is een sleutelwerk in het oeuvre van Carson: zowel inhoudelijke als stilistische elementen keren in haar latere publicaties steeds weer terug. Het boek heeft ondanks de onconventionele structuur een breed publiek bereikt. Zoals een criticus het treffend formuleerde: ‘Eerst waren de classici met stomheid geslagen door de vorm van dit wetenschappelijke werk; vervolgens was de wereld van de literaire non-fictie met stomheid geslagen door deze briljante voortzetting van de lyrische essays van Seneca, Montaigne en Emerson; en ten slotte (…) waren ook de dichters met stomheid geslagen.’ Inmiddels behoort Eros, bitterzoet tot de moderne klassiekers.

Over de auteur

Anne Carson (1950) is een Canadese dichteres, essayiste, vertaalster en hoogleraar klassieke literatuur. Ze ontving vele prijzen, waaronder de Lannan Literary Award en de T. S. Eliot Prize for Poetry. Lees meer

€ 24,50

Verschijnt 20 oktober 2022
ca. 240 pag. | paperback
ISBN 9789490334352
Unica nr. 2
Vertaling: Jip Lemmens

Oorspronkelijke titel: Eros the Bittersweet