Tractatus logico-philosophicus

Ludwig Wittgenstein

In de Tractatus logico-philosophicus, voor het eerst verschenen in 1921, schrijft Ludwig Wittgenstein dat hij alle wijsgerige problemen heeft opgelost. Zo boud als deze bewering is, zo kort is de verhandeling zelf, die louter uit genummerde stellingen bestaat.

Filosofische klassieker

Bondig en stellig is ook de stijl waarin Wittgenstein zijn fundamentele ideeën over taal, denken en de werkelijkheid uiteenzet. Het boek werd bij publicatie direct als klassieker herkend en geldt nog steeds als een van de belangrijkste filosofische werken van de twintigste eeuw.

Nieuwe vertaling

De gloednieuwe vertaling van Peter Huijzer en Jan Sietsma is gebaseerd op de in 1989 verschenen kritische editie en staat naast de Duitse tekst. De inleiding van de Nederlandse Wittgenstein-expert Martin Stokhof geeft inzicht in de rijkdom aan ideeën die de Tractatus bevat en plaatst het werk in een culturele context.

Over Ludwig Wittgenstein

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) werd geboren in Wenen. Hij studeerde filosofie bij Bertrand Russell in Cambridge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in het leger van Oostenrijk-Hongarije. In 1929 keerde hij na vele omzwervingen naar Cambridge terug, en werd daar in 1939 benoemd tot hoogleraar filosofie. De Tractatus logico-philosophicus is het enige filosofische werk van Wittgenstein dat tijdens zijn leven werd gepubliceerd.

In de media

NRC: 'Profeet zonder geloof'
Trouw: 'De filosofische vragen bij het vertalen van een onmogelijk boek'
Filosofie Magazine: 'De nieuwe vertaling van de Tractatus is een verrijking van onze taal'
Athenaeum boekhandel: Het vertalen van Wittgensteins Tractatus logico-philosophicus

€ 19,50

228 pag. | 3 januari 2022
ISBN 9789490334321
Basisserie 21
Vertaling: Peter Huijzer en Jan Sietsma
Inleiding: Martin Stokhof

Vertaling gebaseerd op de Logisch-philosophische Abhandlung. Tractatus logico-philosophicus: Kritische Edition (Suhrkamp, 1989; red. Brian McGuinness en Joachim Schulte). Voor de figuren is tevens de door Wittgenstein geannoteerde editie van 1922 geraadpleegd, zie wittgensteinsource.org