Daney: boekpresentatie

28 maart 2011

Op 28 maart 2011 worden twee publicaties van en over de Franse filmcriticus Serge Daney gepresenteerd op de Rietveld Academie in Amsterdam: het boek Volharden en de essaybundel Een ruimte om in te bewegen. Pieter Van Bogaert schreef de inleiding van de essaybundel en gaat tijdens de boekpresentatie in gesprek met filmmaker Eyal Sivan en criticus Boris Buden. Met de vertaalde teksten van Daney als leidraad richt de discussie zich op de hedendaagse betekenis van het beeld als verzet tegen de eindeloze informatiestroom, als ruimte voor verbeelding, als ruimte voor reflectie. Een van de films die Daney in dit kader vaak aanhaalde is Ici et ailleurs van Jean-Luc Godard. Hoe krijgt Godards dictum, dat het niet alleen gaat om politieke films maken maar ook om films die op een politieke manier zijn gemaakt, in deze tijd vorm? Wat betekent het zich te verplaatsen, letterlijk en figuurlijk, en daarmee positie in te nemen en welke rol speelt het medium dat daarbij wordt ingezet?

Voorafgaand aan de boekpresentatie is de film Jacques Rivette, le veilleur (1990) van Claire Denis te zien, met Serge Daney en Jacques Rivette. De boekpresentatie vindt plaats op de eerste avond van het programma 'Cinema Clash Continuum, Film and History in the Age of Godard' op de Rietveld Academie in Amsterdam en is georganiseerd in samenwerking met Gabriƫlle Schleijpen, Studium Generale Rietveld Academie.

Datum: 28 maart 2011
Aanvang: 17:30 uur filmvertoning en 21:15 boekpresentatie
Plaats: Gerrit Rietveld Academie, Frederik Roeskestraat 96, Amsterdam

Fragment videoregistratie. Voor de volledige videoregistratie, klik op Vimeo onderaan deze pagina.


Gerelateerde uitgaven

 • Een ruimte om in te bewegen - Serge Daney (ISBN: 9789490334048)

  Een ruimte om in te bewegenSerge Daney

  basisserie
  Daneys teksten hebben nauwelijks aan betekenis ingeboet als het gaat om de lessen van een cinefiel voor de huidige beeldcultuur.
  € 14,50
 • Volharden - Serge Daney (ISBN: 9789490334017)

  VolhardenSerge Daney

  basisserie
  Volharden is de 'autobiografie' van de invloedrijke Franse filmcriticus Serge Daney, gebaseerd op gesprekken met Serge Toubiana.
  € 14