Een ruimte om in te bewegen

Serge Daney

basisserie

'Daney vertegenwoordigt voor mij het einde van de kritiek zoals ik die begrijp, en die ik laat beginnen bij Diderot, van D naar D, van Diderot naar Daney', stelde Jean-Luc Godard in een gesprek met Youssef Ishaghpour. In 1964 schreef Serge Daney voor de Cahiers du cinéma zijn eerste artikel over film. Vanaf de jaren tachtig richtte hij zich ook op televisie, reclame en nieuwe media.

Het beeld als verzet

De teksten van Daney hebben grote invloed gehad op filmmakers, critici en filosofen. Als het gaat om de lessen van een rijke cinefiele cultuur voor de hedendaagse beeldcultuur, hebben ze nauwelijks aan betekenis ingeboet. Het beeld als verzet tegen de eindeloze informatiestroom, als ruimte voor verbeelding en reflectie: een ruimte om in te bewegen.

Eerste bundeling in vertaling

Voor het eerst is een selectie van Daneys teksten in Nederlandse vertaling gebundeld. Deze worden omlijst door teksten van tijd- en reisgenoten: Jacques Rivette, Gilles Deleuze, Jean-Luc Godard en Olivier Assayas. Pieter van Bogaert schreef de prachtige inleiding op dit boek.

In de media

• Open!, recensie door Stoffel Debuysere (online)
Sabzian, de integrale inleiding van Pieter Van Bogaert met afbeeldingen (online)

Over de auteur

Serge Daney (1944-1992) begon in 1964 te schrijven voor de Cahiers du cinéma en werd in 1973 met Serge Toubiana hoofdredacteur van dit tijdschrift. Later schreef hij over film, televisie en beeldcultuur voor onder meer Libération. Lees meer

€ 14,50

168 pag. | maart 2011
ISBN 9789490334048
Basisserie 5
Vertaling: Catherine Robberechts, Katinka Staals/Bookmakers, Walter van der Star en Nele Ysebaert
Inleiding: Pieter Van Bogaert

Een ruimte om in te bewegen verscheen tegelijkertijd met het boek Volharden. De serie Tekst & Context is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting de Zaaier


Gerelateerde uitgaven

 • Volharden - Serge Daney (ISBN: 9789490334017)

  VolhardenSerge Daney

  basisserie
  Volharden is de 'autobiografie' van de invloedrijke Franse filmcriticus Serge Daney, gebaseerd op gesprekken met Serge Toubiana.
  € 14
 • De fabel van de cinema - Jacques Rancière (ISBN: 9789490334031)

  De fabel van de cinemaJacques Rancière

  basisserie
  Scherpzinnig geeft Rancière zijn visie op de cinema, waarbij Schillers ideeën over het spel steeds op de achtergrond aanwezig zijn.
 • De toekomst van het beeld - Jacques Rancière (ISBN: 9789490334055)

  De toekomst van het beeldJacques Rancière

  basisserie
  Rancière biedt een verrassend inzicht in de betekenis van het beeld en gaat de confrontatie aan met denkers als Adorno, Barthes en Greenberg.

Gerelateerde artikelen