Estelle Zhong Mengual

Estelle Zhong Mengual

Estelle Zhong Mengual (1989) is een Franse kunsthistorica. Ze promoveerde aan onderzoeksuniversiteit Sciences Po in Parijs, waar ze nu ook doceert bij de master kunst en politiek, opgericht door Bruno Latour. Daarnaast heeft ze een aanstelling aan de Parijse kunstopleiding Beaux-Arts.

Haar onderzoek gaat over de relatie die kunst heeft met de levende wereld – vroeger en nu. Ze werkt in het bijzonder aan een milieugeschiedenis van de kunst. Daarin stelt ze voor om op een nieuwe manier aandacht te hebben voor de representatie van het leven in de kunst, gebaseerd op milieu- en natuurwetenschappelijke instrumenten.

Zhong Mengual is auteur van talrijke boeken, waaronder Apprendre à voir. Le point de vue du vivant (2021), dat een essayprijs ontving. Haar laatste publicatie is Peindre au corps à corps. Les fleurs et Georgia O'Keeffe (2022).
Gerelateerde uitgaven

  • Leren kijken - Estelle Zhong Mengual (ISBN: 9789490334406)

    Leren kijkenEstelle Zhong Mengual

    wisselwerkingen
    Planten, dieren en andere organismen vormen een levende wereld waarmee wij zijn verweven, maar ze lijken in onze cultuur niet meer dan een simpel decor van ons bestaan.