Leren kijken

Estelle Zhong Mengual

wisselwerkingen

Planten, dieren en andere organismen vormen een levende wereld waarmee we zijn verweven, maar ze lijken in onze cultuur niet meer dan een simpel decor van ons bestaan.

Landschapsschilderkunst en natuurlijke historie

Estelle Zhong Mengual neemt in Leren kijken de negentiende-eeuwse landschapsschilderkunst en natuurlijke historie als uitgangspunt voor de vraag hoe we de levende wereld beter kunnen waarnemen. In die periode veranderden de ideeën over de levende wereld radicaal door Darwins evolutietheorie, en dat is waar te nemen op de schilderijen van Albert Bierstadt en Martin Johnson Heade en in het natuuronderzoek van Arabella Buckley en Frances Theodora Parsons.

Samenhang zien

Zhong Mengual volgt het spoor van schilders en botanici die onder invloed van Darwins evolutietheorie oog hebben voor de individualiteit én de samenhang van levende wezens, en dat aan ons proberen door te geven. In plaats van een onbezield decor zien we een overbevolkte habitat, de anonimiteit van levende wezens maakt plaats voor hun geschiedenis, en we raken vertrouwd met andere vormen van leven.

Gevoeligheid doorgeven

Die gevoeligheid is van belang. De ecologische crisis waarin we ons bevinden, is ook een crisis van onze gevoeligheid voor de relatie met de levende wereld. Om de cultuur van het levende te verrijken, is een eerste stap te leren kijken.

Over de auteur

Estelle Zhong Mengual (1989) is een Franse kunsthistorica. Ze doceert aan Sciences Po bij de master voor kunst en politiek (SPEAP) en aan de kunstopleiding Beaux-Arts, beide in Parijs. Naast Apprendre à voir, publiceerde ze onder meer Peindre au corps à corps. Les fleurs et Georgia O'Keeffe (2022). Lees meer

Over de serie

In de serie Wisselwerkingen richten de auteurs de aandacht op de levende wezens om ons heen en daarbij staat niet het menselijke perspectief centraal, maar de wijze waarop dieren, mensen, planten en oneindig veel andere organismen met elkaar verweven zijn, en een wereld creëren.

€ 34,50

Gratis verzending in NL
304 pag. | 16 april 2024
ISBN 9789490334406
Wisselwerkingen 3
Vertaling: Liesbeth van Nes

Oorspronkelijke titel: Apprendre à voir (Actes Sud, 2021)

Gepubliceerd met steun van het CNL en het Institut français des Pays-Bas


Gerelateerde uitgaven

 • Het levende laten opvlammen - Baptiste Morizot (ISBN: 978-94-90334-36-9)

  Het levende laten opvlammenBaptiste Morizot

  wisselwerkingen
  Hoe kunnen we ontsnappen aan de tweedeling mens-natuur? Wat betekent natuurbescherming als de natuur niet langer de omringende omgeving is?
  € 24,50
 • Leven als een vogel - Vinciane Despret (ISBN: 978-94-90334-38-3)

  Leven als een vogelVinciane Despret

  wisselwerkingen
  Wat betekent voor een vogel een ‘territorium’? Vogels kennen geen ‘aardse’ grenzen en bewegen zich vrij door de lucht. Beschermen vogels hun ‘eigendom’?
  € 23,50
 • Metamorfosen - Emanuele Coccia (ISBN: 9789490334376)

  MetamorfosenEmanuele Coccia

  wisselwerkingen
  Het blijft een fascinerend fenomeen: een rups verandert in een vlinder, maar hun lichamen hebben vrijwel niets gemeen. Emanuele Coccia trekt dit fenomeen breder.
  € 24