Manieren van levend zijn - Baptiste Morizot (ISBN: 9789490334444)


Manieren van levend zijn

Baptiste Morizot

wisselwerkingen

De ruim tien miljoen soorten die met de mens op aarde leven, worden vaak gezien als anders dan de mens, als 'natuur' die zich buiten ons bevindt, als een decor of een grondstof. Eén soort wordt tegenover tien miljoen andere soorten geplaatst. Die houding heeft geleid tot een ecologische crisis. Een aspect van die crisis dat onderbelicht blijft, is volgens Baptiste Morizot ons gebrek aan gevoeligheid: de verarming van ons vermogen om andere levende wezens echt te zien, echt te begrijpen.

Vocabulaire

Dit gebrek aan gevoeligheid heeft er ook toe geleid dat we geen vocabulaire hebben ontwikkeld om onze verwevenheid met de andere soorten in uit te drukken. Morizot pleit onder meer voor het begrip 'het levende' in plaats van 'natuur', en voor een nieuw vorm van kosmopolitisme: cosmopolitesse, een uiterst hoffelijke omgang met het levende.

Invalshoeken

Het boek bevat zes teksten, die uiteenlopen van een verslag van wolvensporen volgen in verlaten skigebieden in de Vercors tot de introductie van nieuwe filosofische begrippen. Morizot laat de wereld zien door de ogen van andere levende wezens, want er is een omslag in het denken nodig, een nieuw begrip van onze relatie met tien miljoen andere manieren van levend zijn.

Over de auteur

Baptiste Morizot (1983) is een Franse filosoof. Hij is verbonden aan de universiteit van Aix-Marseille. In zijn onderzoek en publicaties staat de relatie tussen de mens en andere levende wezens centraal.

€ 27,50

Verschijnt 30 oktober 2024
ca 288 pag. | paperback
ISBN 9789490334444
Wisselwerkingen 6
Vertaling: Ilse Barendregt


Gerelateerde uitgaven

 • Het levende laten opvlammen - Baptiste Morizot (ISBN: 978-94-90334-36-9)

  Het levende laten opvlammenBaptiste Morizot

  wisselwerkingen
  Hoe kunnen we ontsnappen aan de tweedeling mens-natuur? Wat betekent natuurbescherming als de natuur niet langer de omringende omgeving is?
  € 24,50
 • Leren kijken - Estelle Zhong Mengual (ISBN: 9789490334406)

  Leren kijkenEstelle Zhong Mengual

  wisselwerkingen
  Planten, dieren en andere organismen vormen een levende wereld waarmee wij zijn verweven, maar ze lijken in onze cultuur niet meer dan een simpel decor van ons bestaan.
  € 34,50
 • Leven als een vogel - Vinciane Despret (ISBN: 978-94-90334-38-3)

  Leven als een vogelVinciane Despret

  wisselwerkingen
  Wat betekent voor een vogel een ‘territorium’? Vogels kennen geen ‘aardse’ grenzen en bewegen zich vrij door de lucht. Beschermen vogels hun ‘eigendom’?
  € 23,50