Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme

Theodor W. Adorno

Op 6 april 1967 hield Theodor W. Adorno een voordracht aan de universiteit van Wenen. Naar aanleiding van het succes van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) analyseerde hij hierin de doelen, middelen en tactieken van het nieuwe rechts-radicalisme. Hij vergeleek die stroming met het nazifascisme en probeerde te achterhalen waarom rechts-radicale bewegingen zoveel weerklank vonden, slechts twintig jaar na de oorlog.

Verbijsterend actueel

De voordracht verscheen in de zomer van 2019 in Duitsland als zelfstandige uitgave en veroorzaakte een schok: hoe kon de tekst ruim vijftig jaar na dato nog zo actueel klinken? Ook voor de Nederlandse lezer getuigt Adorno's analyse van een verbijsterende actualiteit. Er kunnen parallellen worden getrokken tussen de jaren 1940, 1960 en de huidige opkomst van rechts-radicale bewegingen en partijen.

Over Theodor W. Adorno

Theodor W. Adorno (1903-1969) was filosoof en socioloog. Hij wordt tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule gerekend. Adorno ontvluchtte in 1938 nazi-Duitsland en verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten. Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland. Hij publiceerde vele werken, waaronder het bekende Dialektik der Aufklärung (i.s.m. Max Horkheimer). Daarnaast manifesteerde Adorno zich als publiek intellectueel met lezingen, essays en bijdragen aan radioprogramma’s.

In de media

NRC: Zo werkt de psyche van populistisch-rechts
Trouw: 'Hoe het Duitse radicaal-rechts van 1967 lijkt op Trump van nu: onderzoekers over Adorno'

Over de serie

In de serie Reflecties verschijnen teksten die hedendaagse ontwikkelingen of dominante denkbeelden in een ander licht stellen.

€ 10

80 pag. | 26 november 2019
ISBN 9789490334277
Reflecties 1
Vertaling: Mark Wildschut
Nawoord: Volker Weiß

Oorspronkelijke titel: Aspekte des neuen Rechtsradikalismus (Suhrkamp, 2019)

Boekpresentatie
3 december 2019: 20:00 uur
De Rode Hoed, Amsterdam
Debat o.l.v. Denker des Vaderlands Daan Roovers met Thijs Lijster en Nikki SterkenburgGerelateerde artikelen