Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme

Theodor W. Adorno

reflecties

Op 6 april 1967 hield Theodor W. Adorno een voordracht aan de universiteit van Wenen. Naar aanleiding van het succes van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) analyseerde hij hierin de doelen, middelen en tactieken van het nieuwe rechts-radicalisme. Hij vergeleek die stroming met het nazifascisme en probeerde te achterhalen waarom rechts-radicale bewegingen zoveel weerklank vonden, slechts twintig jaar na de oorlog.

Verbijsterend actueel

De voordracht verscheen in de zomer van 2019 in Duitsland als zelfstandige uitgave en veroorzaakte een schok: hoe kon de tekst ruim vijftig jaar na dato nog zo actueel klinken? Ook voor de Nederlandse lezer getuigt Adorno's analyse van een verbijsterende actualiteit. Er kunnen parallellen worden getrokken tussen de jaren 1940, 1960 en de huidige opkomst van rechts-radicale bewegingen en partijen.

In de media

NRC, recensie door Thijs Lijster: 'Zo werkt de psyche van populistisch-rechts' (online)
Trouw: 'Hoe het Duitse radicaal-rechts van 1967 lijkt op Trump van nu: onderzoekers over Adorno' (online)

Over de auteur

Theodor W. Adorno (1903-1969) studeerde in Frankfurt filosofie, sociologie, psychologie en muziekwetenschap. Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule. Lees meer

Over de serie

In de serie Reflecties verschijnen teksten die hedendaagse ontwikkelingen of dominante denkbeelden in een ander licht stellen.

€ 10

80 pag. | 26 november 2019
ISBN 9789490334277
Reflecties 1
Vertaling: Mark Wildschut
Nawoord: Volker Weiß

Oorspronkelijke titel: Aspekte des neuen Rechtsradikalismus (Suhrkamp, 2019)


Gerelateerde uitgaven


Gerelateerde artikelen