Zonder richtlijn. Parva aesthetica

Theodor W. Adorno

basisserie

Zonder richtlijn is het tweede deel van een reeks essaybundels over cultuurkritiek en maatschappij die door Adorno zelf is samengesteld.

Kleine esthetica

In deze 'kleine esthetica', zoals de ondertitel luidt, weigert Adorno richtlijnen te formuleren omdat hij zich afvraagt of een algemene esthetica wel recht kan doen aan het individuele kunstwerk. Volgens Adorno kan dat alleen door vanuit verschillende invalshoeken over kunst en cultuur te schrijven.

Spraakmakende essays

Zonder richtlijn bevat spraakmakende essays over kunstsociologie, de cultuurindustrie, naast meer persoonlijke herinneringen aan Charlie Chaplin en Wolfgang Steinecke. Bovendien wisselt Adorno verhandelingen over esthetiek af met aantekeningen over Wenen, Amorbach en Sils Maria, waarmee hij het esthetische in de kunst plaatst tegenover de schoonheid in natuur en cultuur. Met deze uiteenlopende perspectieven biedt Adorno tegenwicht aan de steeds terugkerende tendens om kunst en cultuur tot het algemeen erkende te reduceren.

In de media

De Leeswolf, recensie door Christophe Van Gerrewey: 'De weg naar een betere wereld' (pdf)
Krisis, artikel door Sytze Steenstra: 'Stijl als grondslag. Het filosofisch schrijverschap van Adorno' (pdf)

Over de auteur

Theodor W. Adorno (1903-1969) studeerde in Frankfurt filosofie, sociologie, psychologie en muziekwetenschap. Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule. Lees meer

€ 17,50

Niet meer leverbaar

204 pag. | september 2012
ISBN 9789490334000
Basisserie 7
Vertaling: Mark Wildschut
Nawoord: Ruth Sonderegger

Oorspronkelijke titel: Ohne Leitbild. Parva Aesthetica (Suhrkamp, 1967/1977)

Gepubliceerd met steun van het Goethe-Institut München en Stichting de Zaaier


Gerelateerde uitgaven


Gerelateerde artikelen