Kritische portretten - Walter Benjamin (ISBN: 9789490334260)


Kritische portretten

Walter Benjamin

Walter Benjamin schreef begin 1930 aan zijn vriend Gershom Scholem dat het zijn wens was om als de grootste Duitse literatuurcriticus te worden beschouwd. Een droom die hij in de ogen van velen heeft gerealiseerd, zij het postuum.

Opzet

Rond 1930 was Benjamin bezig met de voorbereiding van een bundel essays over literatuur. Een deel was al gepubliceerd en een deel moest nog worden geschreven. Uiteindelijk is dat boek niet verschenen. Deze uitgave is gebaseerd op de opzet van de beoogde publicatie en bevat een inleiding van Thijs Lijster waarin Benjamins opvatting van kritiek en de selectie van teksten uitgebreid worden toegelicht. Daarmee ziet een niet voltooid project alsnog het licht.

Kritische portretkunst

De rode draad in de selectie is de ‘kritische portretkunst’: de essays zijn stuk voor stuk literaire portretten van auteurs. Er zijn portretten van inmiddels klassieke auteurs (Baudelaire, Kafka, Proust), portretten van minder bekende schrijvers (onder wie Julien Green en Robert Walser) en soms gaan de portretten schuil achter beschouwingen over bijvoorbeeld het surrealisme (Breton), het theater (Brecht) of de verteller (Leskov).

Over Walter Benjamin

Walter Benjamin (1892-1940) studeerde filosofie in Freiburg en Berlijn. In 1915 ontmoette hij Gershom Scholem die grote invloed had op zijn relatie tot het jodendom en de kabbala. Vervolgens leerde hij in Frankfurt Adorno kennen, die zijn contactpersoon werd bij het Zeitschrift für Sozialforschung. In 1933 vestigde Benjamin zich in Parijs, op de vlucht voor de nazi’s. Daar werkte hij verder aan Das Passagen-Werk, zijn onvoltooide studie van Parijs. In 1940 vluchtte hij naar Zuid-Frankrijk. Bij een poging de Spaanse grens over te steken werd hij opgepakt en pleegde zelfmoord.

€ 22,50

Boekpresentatie
5 maart 2020: 20:00 uur
Perdu, Amsterdam
Debat o.l.v. Daniël Rovers met Thijs Lijster, Fiep van Bodegom, Roelof ten Napel en Nynke van Verschuer. Intermezzo Jan Sietsma
entree: 5 euro, studenten 3 euro

272 pag. | 14 februari 2020
ISBN 9789490334260
Basisserie 20
Samenstelling: Thijs Lijster en Jan Sietsma
Vertaling en annotaties: Jan Sietsma
Inleiding: Thijs Lijster

Gepubliceerd met steun van schwob.nl