Athenaeum. Fragmenten, essays, kritieken

Friedrich Schlegel

Friedrich Schlegel was de drijvende kracht achter de vroegromantische beweging in Jena. Met zijn broer August Wilhelm richtte hij in 1798 het tijdschrift Athenaeum op, dat de belangrijkste spreekbuis van deze beweging werd. De selectie vertaalde teksten bestaat uit Friedrich Schlegels bijdragen aan Athenaeum. Ze tonen de jonge, revolutionaire Schlegel in nuce en weerspiegelen zijn stilistische veelzijdigheid: essays, kritieken en de ‘fragmenten’ die variëren van één zin tot ruim een pagina. De vragen die Schlegel stelt over taal, de onkenbaarheid van de wereld en de verbeeldingskracht van literatuur en poëzie, waren radicaal en zijn nog steeds actueel.

De Duitse dichter, filosoof en literair theoreticus Friedrich Schlegel (1772-1829) behoort tot de pioniers van de moderne literatuurkritiek. Met zijn broer August Wilhelm Schlegel richt hij het tijdschrift Athenäum op, waarin de principes van de romantiek worden uiteengezet.

Bekijk een impressie van de boekpresentatie

In de media

NRC: 'Alles, alles zou poëzie moeten zijn'

€ 19,50

248 pag. | oktober 2014

ISBN 9789490334185

Basisserie 14

Vertaling Jan Sietsma (gedichten Ard Posthuma) | nawoord Pauline Kintz

Gepubliceerd met steun van het Goethe Institut Amsterdam en de Regeling Schwob Nederlands LetterenfondsGerelateerde artikelen