De kunst van kritiek. Adorno in context

Johan Hartle en Thijs Lijster (red.)

basisserie

De kunst van kritiek brengt teksten bijeen van internationale Adorno-kenners die de vraag naar de actualiteit van radicale cultuurkritiek centraal stellen.

Het essay als vorm

De teksten zijn gegroepeerd rondom een van de belangrijkste essays van Adorno, ‘Het essay als vorm’. Het essay is volgens Adorno de kritische vorm bij uitstek. Het behoudt, trouw aan de oorspronkelijke betekenis van ‘proef’ of ‘probeersel’, altijd iets voorlopigs – en juist daaruit put het zijn kritisch vermogen.

Deze opvatting keert terug in de bijdragen van Alexande García Düttmann, Josef Früchtl, Samir Gandesha, Martin Jay, Cecilia Sjöholm en Shierry Weber-Nicholsen en in die van de redacteuren van De kunst van kritiek, Johan Hartle en Thijs Lijster.

In de media

• Tweedelige documentaire over Theodor W. Adorno: deel 1 | deel 2

Over de auteur

Theodor W. Adorno (1903-1969) studeerde in Frankfurt filosofie, sociologie, psychologie en muziekwetenschap. Tijdens zijn studietijd raakte hij bevriend met Max Horkheimer en Walter Benjamin. Met hen wordt Adorno gerekend tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule. Lees meer

€ 15,50

192 pag. | maart 2015
ISBN 9789490334178
Basisserie 13
Redactie: Johan Hartle en Thijs Lijster

Gepubliceerd met steun van het Amsterdam Centre for Globalisation Studies


Gerelateerde uitgaven


Gerelateerde artikelen