De paddenstoel aan het einde van de wereld

Anna Lowenhaupt Tsing

kantelingen

Een van de meest kostbare wilde paddenstoelen is de matsutake. Deze aromatische paddenstoel groeit op het noordelijk halfrond in bossen die door menselijk ingrijpen in desolate landschappen zijn veranderd. Net als ratten en kakkerlakken nemen matsutakes de ecologische puinhoop voor lief.

Sporen

In De paddenstoel aan het einde van de wereld volgt antropologe Anna Lowenhaupt Tsing de productieketen van matsutakes. Die begint bij plukkers in de bossen van Oregon en eindigt bij fijnproevers in Japan. Ze gaat in gesprek met Hmong-strijders uit Indochina, Chinese matsutakehandelaren, Finse houtvesters en vele anderen. Hun verhalen geven inzicht in de geschiedenis en ecologie van matsutakes, maar ook in precaire levensomstandigheden. De rode draad in deze met prijzen overladen publicatie is de vraag hoe je kunt overleven in een door mensen verstoord milieu.

In de media

• NRC, recensie door Mirjam Rasch: 'De paddenstoel als symbool van leven op de ruïnes van het kapitalisme' ***** (online | pdf)
• De Groene Amsterdammer, recensie door Lisa Doeland: 'Een staat van precariteit' (online)
• Brainwash Festival, interview met Anna Tsing: 'What we can learn from a mushroom' (video)

Over de auteur

Anna Tsing (1952) is hoogleraar antropologie aan de University of California, Santa Cruz. Van 2013 tot 2018 bekleedde zij de Niels Bohr-leerstoel aan de universiteit van Aarhus in Denemarken. Lees meer

Over de serie

In de serie Kantelingen worden onze voorstelling van de aarde en de natuur en ons begrip van modernisering en vooruitgang ter discussie gesteld.

€ 29,50

Gratis verzending in NL
432 pag. | 3 december 2021
ISBN 9789490334291
Kantelingen 4
Vertaling: Janne Van Beek

Oorspronkelijke titel: The Mushroom at the End of the World (Princeton, 2015)


Gerelateerde uitgaven

 • Waar ben ik? - Bruno Latour (ISBN: 9789490334314)

  Waar ben ik?Bruno Latour

  kantelingen
  De lockdown heeft ons zwaar op de proef gesteld. Kan de pandemie dienen als leerschool voor de confrontatie met die nog veel grotere crisis: de klimaatmutatie?
  € 19,50
 • Waar kunnen we landen? - Bruno Latour (ISBN: 9789490334253)

  Waar kunnen we landen?Bruno Latour

  kantelingen
  De prikkelende hypothese in dit boek is dat we weinig begrijpen van de politiek van de laatste decennia als we het klimaatvraagstuk niet centraal stellen.
  € 19,50
 • Tegen de natuur in - Lorraine Daston (ISBN: 9789490334284)

  Tegen de natuur inLorraine Daston

  kantelingen
  Waarom beschouwen mensen in uiteenlopende tijdperken de natuur als bron van normen voor menselijk gedrag? Is dit even problematisch als onvermijdelijk?
  € 17,50

Gerelateerde artikelen