Waar kunnen we landen?


Waar kunnen we landen?

Bruno Latour

We begrijpen niets van de politiek van de laatste decennia als we het vraagstuk van het klimaat niet centraal stellen, dat is de prikkelende hypothese van filosoof Bruno Latour. De klimaatkwestie behoort tot de kern van de geopolitiek en is rechtstreeks verbonden met ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Dit blijkt uit de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het Parijse klimaatakkoord, de toename van migratiestromen door oorlogen en klimaatmutatie en de Brexit. Het is alsof een groot deel van de elites het ideaal van een gedeelde wereld heeft opgegeven.

Om weerstand te bieden aan deze situatie moeten we een gemeenschappelijke oriëntatie vinden. Daarvoor is een kaart nodig met de posities van het nieuwe politieke landschap. Bruno Latour geeft een overtuigende aanzet tot het tekenen van zo’n kaart en besluit met een pleidooi voor het Europa waarin hij zou willen landen. Kunnen we politiek herdefiniëren als wat ons terugvoert naar de aarde?

Bruno Latour is een Franse filosoof en antropoloog. Tot zijn bekendste boeken behoren Laboratory Life (met Steve Woolgar; 1979), Nous n’avons jamais été modernes (1991) en Face à Gaïa (2015; Oog in oog met Gaia, 2017). Bruno Latour is als emeritus hoogleraar verbonden aan het medialab en het programma politieke kunsten van Sciences Po in Parijs.

Trouw interview

NRC recensie

In de serie Kantelingen worden onze omgang met de aarde, ons begrip van modernisering en het geloof in technologische vooruitgang ter discussie gesteld.

€ 19,50

eerste druk: november 2018
tweede druk: maart 2019

132 pag.
ISBN 978-94-90334-25-3

Serie Kantelingen 1

Oorspronkelijke titel: Où atterrir? (La Découverte, 2017)

Vertaling: Rokus Hofstede

Inhoud

Fragment


Lezing-performance Inside
24 november 2018: Kaaitheater, Brussel, 20:30-21:30 uur

Boekpresentatie
16 november 2018: Zuiderkerk, Amsterdam, 19:30-21:30
De boekpresentatie is tot stand gekomen met steun van het Institut français des Pays-Bas

b a j

Gerelateerde uitgaven

  • Oog in oog met Gaia

    Oog in oog met GaiaBruno Latour

    In Oog in oog met Gaia stelt de Franse filosoof en wetenschapsantropoloog Bruno Latour dat de natuur niet langer de stabiele achtergrond vormt van ons doen en laten....
    € 27,50

Gerelateerde artikelen