Waar kunnen we landen?

Bruno Latour

kantelingen

We begrijpen niets van de politiek van de laatste decennia als we het vraagstuk van het klimaat niet centraal stellen, dat is de prikkelende hypothese van filosoof Bruno Latour.

Politiek herdefiniëren

De klimaatkwestie behoort tot de kern van de geopolitiek en is rechtstreeks verbonden met ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Dit blijkt uit de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het Parijse klimaatakkoord, de toename van migratiestromen door oorlogen en klimaatmutatie en de Brexit. Het is alsof een groot deel van de elites het ideaal van een gedeelde wereld heeft opgegeven.

Oriëntatie

Om weerstand te bieden aan deze situatie, moeten we een gemeenschappelijke oriëntatie vinden. Daarvoor is een kaart nodig met de posities van het nieuwe politieke landschap. Bruno Latour geeft een overtuigende aanzet tot het tekenen van zo’n kaart en besluit met een pleidooi voor het Europa waarin hij zou willen landen. Kunnen we politiek herdefiniëren als wat ons terugvoert naar de aarde?

In de media

Trouw, interview met Bruno Latour: 'Klimaatfilosoof vindt Trump verhelderend: ‘Hij zegt: Is jullie aarde in gevaar? Nou de onze niet’' (online)
NRC, recensie door Nynke van Verschuer: 'Hoe klimaatwetenschap en politiek verweven zijn' (online)

Over de auteur

Bruno Latour (1947-2022) was een baanbrekende Franse filosoof, socioloog en antropoloog, verbonden aan Sciences Po in Parijs. Lees meer

Over de serie

In de serie Kantelingen worden onze voorstelling van de aarde en de natuur en ons begrip van modernisering en vooruitgang ter discussie gesteld.

€ 19,50

Gratis verzending in NL
132 pag. | 14 november 2018
vierde druk: februari 2023
ISBN 9789490334253
Kantelingen 1
Vertaling: Rokus Hofstede

Oorspronkelijke titel: Où atterrir? (La Découverte, 2017)


Gerelateerde uitgaven

 • Oog in oog met Gaia - Bruno Latour (ISBN: 9789490334239)

  Oog in oog met GaiaBruno Latour

  basisserie
  In Oog in oog met Gaia stelt Bruno Latour dat de natuur niet langer de stabiele achtergrond vormt van ons doen en laten. Ze wijkt voor een wezen in beweging: Gaia.
  € 27,50
 • Waar ben ik? - Bruno Latour (ISBN: 9789490334314)

  Waar ben ik?Bruno Latour

  kantelingen
  De lockdown heeft ons zwaar op de proef gesteld. Kan de pandemie dienen als leerschool voor de confrontatie met die nog veel grotere crisis: de klimaatmutatie?
  € 19,50
 • De paddenstoel aan het einde van de wereld - Anna Lowenhaupt Tsing (ISBN: 9789490334291)

  De paddenstoel aan het einde van de wereldAnna Lowenhaupt Tsing

  kantelingen
  In dit fascinerende boek volgt antropologe Anna Tsing de productieketen van een van de meest kostbare paddenstoelen, de matsutake.
  € 29,50

Gerelateerde artikelen