We begrijpen niets van de politiek van de laatste decennia als we het vraagstuk van het klimaat niet centraal stellen, dat is de prikkelende hypothese van filosoof Bruno Latour.
Politiek herdefiniëren
De klimaatkwestie behoort tot de kern van de geopolitiek en is rechtstreeks verbonden met ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Dit blijkt uit de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het Parijse klimaatakkoord, de toename van migratiestromen door oorlogen en klimaatmutatie en de Brexit. Het is alsof een groot deel van de elites het ideaal van een gedeelde wereld heeft opgegeven.
Oriëntatie
Om weerstand te bieden aan deze situatie, moeten we een gemeenschappelijke oriëntatie vinden. Daarvoor is een kaart nodig met de posities van het nieuwe politieke landschap. Bruno Latour geeft een overtuigende aanzet tot het tekenen van zo’n kaart en besluit met een pleidooi voor het Europa waarin hij zou willen landen. Kunnen we politiek herdefiniëren als wat ons terugvoert naar de aarde?
In de media
• Trouw, interview met Bruno Latour: 'Klimaatfilosoof vindt Trump verhelderend: ‘Hij zegt: Is jullie aarde in gevaar? Nou de onze niet’' (online)
• NRC, recensie door Nynke van Verschuer: 'Hoe klimaatwetenschap en politiek verweven zijn' (online)
Over de auteur
Bruno Latour (1947-2022) was een baanbrekende Franse filosoof, socioloog en antropoloog, verbonden aan Sciences Po in Parijs. Lees meer
Over de serie
In de serie Kantelingen worden onze voorstelling van de aarde en de natuur en ons begrip van modernisering en vooruitgang ter discussie gesteld.