Oog in oog met Gaia

Bruno Latour

In Oog in oog met Gaia stelt de Franse filosoof en wetenschapsantropoloog Bruno Latour dat de natuur niet langer de stabiele achtergrond vormt van ons doen en laten. We zijn toegetreden tot het tijdvak van het antropoceen. In dat tijdvak dringen de ecologische gevolgen van het menselijk handelen zich hardhandig op de voorgrond. We meenden dat er vrede heerste, maar we zijn in oorlog.

De ecologische mutatie die zich voltrekt, betitelt Latour als het Nieuwe Klimaatregime. De oude natuur wijkt voor een wezen in beweging, waarin menselijke activiteit en natuurlijke wereld talloze onverwachte verbindingen aangaan: Gaia.
Latour neemt de controversiële Gaia-hypothese van James Lovelock als uitgangspunt, en zet daarnaast rechtsfilosofie en kunst in om de politieke, religieuze en wetenschappelijke dimensies van het verouderde natuurbegrip te ontwarren. Zo legt hij in dit ongemeen rijke en verrassende boek de basis voor een hoogst noodzakelijke politisering van de ecologie – voor onze terugkeer op Aarde.

Dit boek is voortgekomen uit een cyclus van lezingen in Edinburgh. De lezingen zijn uitgebreid en volledig herschreven, met behoud van de oorspronkelijke toon en stijl. Latour koppelt denken-in-actie en humor aan een fabelachtige eruditie, maar schuwt de polemiek niet.

Bruno Latour is als hoogleraar verbonden aan Sciences Po in Parijs. Tot zijn bekendste boeken behoren Laboratory Life (1979), Nous n'avons jamais été modernes (1991) en Enquête sur les modes d'existence (2012).


In de media

NRC: 'Hoop is nu een laffe uitvlucht'
De Groene Amsterdammer: 'De waarheid vereist hard werken'
Trouw: 'De aarde slaat terug, en wij doen niets'

€ 27,50

432 pag. | 17 november 2017
tweede druk februari 2020
ISBN 9789490334239
Basisserie 16
Vertaling: Rokus Hofstede en Katrien Vandenberghe

Oorspronkelijke titel: Face à Gaïa. Huit conférences sur le nouveau régime climatique (La Découverte, 2015)

Boekpresentatie
27 november: 20:00 uur, Aula, Oude Lutherse Kerk, Amsterdam

Publicatie en presentatie zijn tot stand gekomen met steun van het Institut français des Pays-Bas  • Waar kunnen we landen? - Bruno Latour (ISBN: 9789490334253)

    Waar kunnen we landen?Bruno Latour

    We begrijpen niets van de politiek van de laatste decennia als we het vraagstuk van het klimaat niet centraal stellen, dat is de prikkelende hypothese van filosoof Bruno...
    € 19,50