Een ruimte om in te bewegen

Serge Daney

'Daney vertegenwoordigt voor mij het einde van de kritiek zoals ik die begrijp, en die ik laat beginnen bij Diderot, van D naar D, van Diderot naar Daney', stelde Jean-Luc Godard in een gesprek met Youssef Ishaghpour. In 1964 schreef Serge Daney voor de Cahiers du cinéma zijn eerste artikel over film en vanaf de jaren tachtig richtte hij zich tevens op televisie, reclame en nieuwe media. Zijn teksten hebben grote invloed gehad op filmmakers, critici en filosofen, en nauwelijks aan betekenis ingeboet als het gaat om de lessen van een rijke cinefiele cultuur voor de hedendaagse beeldcultuur. Het beeld als verzet tegen de eindeloze informatiestroom, als ruimte voor verbeelding en reflectie: een ruimte om in te bewegen.

Voor het eerst is een selectie van Daneys teksten in Nederlandse vertaling gebundeld. Deze worden omlijst door teksten van tijd- en reisgenoten: Jacques Rivette, Gilles Deleuze, Jean-Luc Godard en Olivier Assayas. Met een uitgebreide inleiding van Pieter Van Bogaert.

In de media

OPEN!: recensie
Sabzian.be: artikelen Daney

€ 14,50

168 pag. | maart 2011

ISBN 9789490334048

Basisserie 5

Vertaling Catherine Robberechts, Katinka Staals/Bookmakers, Walter van der Star, Nele Ysebaert


Tekst & context: Een ruimte om in te bewegen is gelijktijdig met het boek Volharden verschenen. De serie tekst & context is mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Stichting; Prins Bernhard Cultuurfonds; Stichting De Zaaier


 • Volharden - Serge Daney (ISBN: )

  VolhardenSerge Daney

  Volharden is de 'autobiografie' van de invloedrijke Franse filmcriticus Serge Daney, gebaseerd op gesprekken met Serge Toubiana.
  € 14
 • De fabel van de cinema - Jacques Rancière (ISBN: 9789490334031)

  De fabel van de cinemaJacques Rancière

  Scherpzinnig geeft Rancière zijn visie op de cinema, waarbij Schillers ideeën over het spel steeds op de achtergrond aanwezig zijn.
 • De toekomst van het beeld - Jacques Rancière (ISBN: 9789490334055)

  De toekomst van het beeldJacques Rancière

  Rancière biedt een verrassend inzicht in de betekenis van het beeld en gaat de confrontatie aan met denkers als Adorno, Barthes en Greenberg.

Gerelateerde artikelen