De toekomst van het beeld

Jacques Rancière

In dit boek biedt Jacques Rancière een verrassend inzicht in de betekenis van het beeld binnen de hedendaagse cultuur. Hij beroept zich op een traditie in de literatuur die is begonnen met Flaubert - een traditie die stelt dat alles gelijk is en alles onderwerp van kunst kan zijn - en gaat de confrontatie aan met denkers als Adorno, Barthes en Greenberg. De teksten tonen verbanden tussen schilderkunst, film, industriële ontwerpen, poëzie en getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog. Als filosoof kiest Rancière daarbij duidelijk positie: beelden behoren tot het domein van de poëtische schepping en haar politieke uitdagingen.

Jacques Rancière is een van de toonaangevende Franse denkers van dit moment. Hij schreef onder meer over politiek, emancipatie, literatuur en film en is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université Paris 8.

In de media

De Leeswolf: 'Geen gezeik, iedereen gelijk. Het radicale emancipatiedenken van Jacques Rancière'
The White Review: 'Interview with Jacques Rancière'

€ 14

Niet meer leverbaar

148 pag. | september 2010

ISBN 9789490334055

Basisserie 3

Oorspronkelijke uitgave: Le destin des images (La fabrique, 2003)

Vertaling Walter van der Star


Gepubliceerd met steun van het Franse Ministerie van Cultuur, Centre national du livre; Institut Français des Pays-Bas, Maison Descartes en de BNP ParibasGerelateerde artikelen