Francis Bacon. Logica van de gewaarwording

Gilles Deleuze

basisserie

Francis Bacon, logica van de gewaarwording verscheen in 1981, toen Gilles Deleuze en Francis Bacon wereldwijd bekendheid genoten.

Schilder van gewaarwordingen

Voor de filosoof Deleuze is Bacon een kunstenaar die ‘prepicturale’ krachten tot uitdrukking wil brengen, een schilder van gewaarwordingen. In zeventien hoofdstukken gaat hij de confrontatie aan met het werk van Bacon door telkens een techniek of stijlelement gedetailleerd in kaart te brengen. Deze afzonderlijke analyses grijpen steeds meer in elkaar en komen uiteindelijk samen in een reflectie op Bacons werk als geheel. De concepten die Deleuze gaandeweg introduceert, geven niet alleen inzicht in de schilderkunst van Francis Bacon, maar vormen ook een onmisbare schakel in Deleuzes filosofische ontwikkeling.

Over de auteur

Gilles Deleuze (1925-1995) is een van de invloedrijkste filosofen van de twintigste eeuw. Vanaf de jaren 1980 richtte hij zijn aandacht steeds meer op beeldende kunst, muziek, film en literatuur. Lees meer

Video's

Marlene Dumas over Francis Bacon
Fragments Of A Portrait - interview by David Sylvester

€ 20,50

Gratis verzending in NL
216 pag. | maart 2015
ISBN 9789490334086
Basisserie 11
Vertaling: Walter van der Star
Nawoord: Sjoerd van Tuinen

Oorspronkelijke titel: Francis Bacon, Logique de la sensation (Seuil, 2002 [1981])

Gepubliceerd met steun van het Franse Ministerie van Cultuur, Centre national du livre. Speciale dank aan Marlene Dumas.


Gerelateerde uitgaven


Gerelateerde artikelen