Tussen verleden en toekomst

Hannah Arendt

basisserie

Tussen verleden en toekomst (1968) bevat acht essays van Hannah Arendt, die letterlijk essays zijn: oefeningen in het politieke denken zonder een beroep te doen op de traditionele categorieën van de politieke filosofie.

Snijpunt van verleden en toekomst

Arendt richt zich op klassieke begrippen als ‘autoriteit’, ‘vrijheid’ en ‘waarheid’ – begrippen die in de politieke taal tot lege hulzen zijn verworden – en brengt de oorspronkelijke geest daarvan weer aan het licht. Bij die opgave is het onderscheid tussen de traditie en het verleden cruciaal. De misdaden van de totalitaire regimes in de twintigste eeuw hebben geleid tot een definitieve breuk in de traditie. Arendt graaft fragmenten uit het verleden op, onthult de oorsprong van begrippen, maar niet om een brug te slaan tussen het verleden en een utopische toekomst. Ze wil het heden verhelderen. Arendt denkt op het snijpunt van verleden en toekomst, en nodigt ons uit om met haar mee te denken.

Oorspronkelijke opzet

Beroemde essays als ‘Wat is autoriteit?’, ‘De crisis in de cultuur’ en ‘Waarheid en politiek’ zijn eerder zelfstandig gepubliceerd, maar de bundel is in ons taalgebied nooit in zijn geheel vertaald. In deze uitgave worden de acht essays, en het voorwoord waarin Arendt de samenhang daartussen toelicht, voor het eerst in een Nederlandse editie bijeengebracht.

In de media

NRC, recensie Thor Rydin, ‘Op zoek naar een nieuw verleden’ (online)
Trouw, recensie Tanny Dobbelaar, Elke zin is moreel geladen in Arendts erudiete essays **** (pdf)
Knack, Deze bundel is een must voor iedereen die in donkere politieke tijden een kompas zoekt.
Mappalibri
, recensie Christophe van Eecke, Hannah Arendt: Tussen verleden en toekomst’ (online)

Over de auteur

Hannah Arendt (1906-1975) was een Duits-Amerikaanse filosoof en politiek denker. Haar boeken over totalitarisme en revolutie zijn klassiekers in de politieke theorie. Typerend voor haar werk is de voortdurende verbinding van denken en oordelen. Lees meer

Jerome Kohn (inleiding) was de laatste assistent van Hannah Arendt. Hij beheert het Hannah Arendt Bluecher Literary Trust en verzorgde uitgaven met de ongepubliceerde geschriften van Arendt, o.a.: Essays in Understanding 1930-1954 (1994), Responsibility and Judgment (2003) en The Promise of Politics (2005).

€ 29,50

Gratis verzending in NL
384 pag. | 19 mei 2023
ISBN 9789490334390
Basisserie 22
Vertaling: Willem Visser
Inleiding: Jerome Kohn

Oorspronkelijke titel: Between Past and Future (Viking, 1968, Penguin, 1977/2006)


Gerelateerde uitgaven