Boekpresentatie: Voor een ander Europa

Boekpresentatie: Voor een ander Europa

27 februari 2019

datum en tijd: 8 maart 2019, 17:00-19:00 uur
plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
toegang: 13,00 euro; student/CJP/Stadspas 10,50 euro
kaarten verkrijgbaar via De Balie

voertaal: Engels
sprekers: Étienne Balibar, Judith Sargentini, Laurens Jan Brinkhorst; gespreksleider Caterina di Fazio

Op 8 maart komt de Franse filosoof Étienne Balibar naar Amsterdam voor een debat naar aanleiding van de publicatie Voor een ander Europa. In dit boek is een selectie van teksten die Balibar sinds 2010 over Europa heeft geschreven samengebracht.

Étienne Balibar stelt dat het Europese project in een politieke en morele impasse verkeert. De uitholling van sociaal burgerschap, nationalistische tendensen en de afschaffing van gastvrijheid als norm van beschaving zijn meer dan verontrustende signalen. Een weg terug is een illusie en dus staan we voor de keuze: of Europa volhardt in zijn technocratisch besturen of we proberen een nieuw type federaal Europa uit te vinden, een democratisch en solidair Europa van de burgers.

In het boek Voor een ander Europa ontvouwt Étienne Balibar zijn ideeën over een Europa op nieuwe grondslagen. Tijdens de boekpresentatie in De Balie staan deze ideeën centraal in een debat met Judith Sargentini (Europarlementariër GroenLinks) en Laurens Jan Brinkhorst (voormalig Europarlementariër D66 en EU-ambassadeur in Japan).

Étienne Balibar (1942) is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université de Paris-Ouest en is verbonden aan Columbia University in New York en Kingston College in Londen. Met andere leerlingen van Louis Althusser schreef hij mee aan Lire Le Capital (1965). Balibar publiceerde vervolgens vele werken over de grondslagen van de politieke filosofie, o.a. Spinoza et la politique (1985), Race, Nation, Classe (1988, i.s.m. Immanuel Wallerstein) en La proposition de l'égaliberté (2010). Sinds de jaren 1990 is Europa een centraal thema in zijn werk en verschenen onder meer Les frontières de la democratie (1992), Nous, citoyens d’Europe? (2001) en Europe: crise et fin? (2016).

De boekpresentatie is georganiseerd in samenwerking met het Institut français des Pays-Bas en De Balie.


Gerelateerde uitgaven

  • Voor een ander Europa - Étienne Balibar (ISBN: 9789490334215)

    Voor een ander EuropaÉtienne Balibar

    basisserie
    De Franse filosoof Étienne Balibar stelt dat het Europese project in een politieke en morele impasse verkeert. Terugkeren naar de natiestaat is een illusie.
    € 24,50