Voor een ander Europa

Étienne Balibar

basisserie

De Franse filosoof Étienne Balibar stelt dat het Europese project verkeert in een politieke en morele impasse. De uitholling van sociaal burgerschap, nationalistische tendensen en de afschaffing van gastvrijheid als norm van beschaving zijn meer dan verontrustende signalen. Een weg terug is een illusie. En dus staan we voor de keuze: of Europa volhardt in zijn technocratisch besturen, of we proberen een nieuw type federaal Europa uit te vinden: een democratisch en solidair Europa van de burgers. In Voor een ander Europa zet Étienne Balibar zijn ideeën uiteen over een Europa op nieuwe grondslagen.

Essays, lezingen en stellingen

Voor een ander Europa bevat essays, lezingen en stellingen die Balibar schreef tussen 2010 en 2018. De eerste tekst, de ouverture, is gebaseerd op de lezing die hij gaf bij het aanvaarden van de Hannah Arendt-prijs voor het politieke denken in december 2017. Daarna volgt een reeks teksten die thematisch is gegroepeerd in drie delen. Het boek sluit af met een recent interview met Balibar.

In de media

NRC, interview met Étienne Balibar: 'Terugkeren naar de verzorgingsstaat is absurd' (online)
• De Groene Amsterdammer, interview met Étienne Balibar: 'We kunnen niet terugkeren naar de natiestaat' (online)

Over de auteur

Étienne Balibar (1942) is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université de Paris-Ouest en is verbonden aan Columbia University in New York en Kingston College in Londen. Lees meer

€ 24,50

Gratis verzending in NL
240 pag. | 8 maart 2019
ISBN 9789490334215
Basisserie 19
Vertaling: Walter van der Star, Hans Venema en Nele Ysebaert


Gerelateerde uitgaven


Gerelateerde artikelen