De haat tegen de democratie

Jacques Rancière

tegenstellingen

‘Er is geen sprake van een "crisis" van de democratie, er is sprake van een groeiende haat tegen de democratie, een ontkenning in daden van alles wat dit woord kan betekenen.’

Democratie

Voor Jacques Rancière krijgt democratie pas werkelijk betekenis wanneer zij zich in gemeenschappen en instituties op afstand van de staatsmacht ontwikkelt, wanneer gelijkheid niet wordt beperkt tot wetten en vertegenwoordiging van het volk. Het is de haat tegen die brede opvatting van gelijkheid die ons verplicht weer bezit te nemen van de democratische idee in haar meest radicale betekenis.

Over de auteur

Jacques Rancière is een van de toonaangevende Franse denkers van dit moment. Hij schreef onder meer over politiek, emancipatie, literatuur en film en is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université Paris 8.

In de media

Verso, recensie door Robert Maggiori: 'Rancière: Democracies on the move' (online)

Over de serie

Tegenstellingen is een serie publicaties met teksten die zich uitsluitend op politieke theorie richten. De begrippen democratie, emancipatie en gemeenschap staan erin centraal. De publicaties plaatsen de huidige vorm van kapitalisme en democratie in een breder perspectief, ze stellen deze ter discussie en laten je nadenken over alternatieve vormen van politiek.

€ 18

144 pag. | april 2017
ISBN 9789490334154
Tegenstellingen 3
Vertaling: Walter van der Star

Oorspronkelijke titel: La haine de la démocratie (La fabrique, 2005). Met een nieuw voorwoord voor de Nederlandse uitgave.

Gepubliceerd met steun van de Stichting Democratie & Media


Gerelateerde uitgaven