De haat tegen de democratie

Jacques Rancière

tegenstellingen

‘Er is geen sprake van een "crisis" van de democratie, er is sprake van een groeiende haat tegen de democratie, een ontkenning in daden van alles wat dit woord kan betekenen.’

Democratie

Voor Jacques Rancière krijgt democratie pas werkelijk betekenis wanneer zij zich in gemeenschappen en instituties op afstand van de staatsmacht ontwikkelt, wanneer gelijkheid niet wordt beperkt tot wetten en vertegenwoordiging van het volk. Het is de haat tegen die brede opvatting van gelijkheid die ons verplicht weer bezit te nemen van de democratische idee in haar meest radicale betekenis.

In de media

Verso, recensie door Robert Maggiori: ‘Rancière: Democracies on the move’ (online)

Over de auteur

Jacques Rancière (1940) is een toonaangevende Franse filosoof als het gaat om de relatie tussen politiek, emancipatie en esthetiek. Hij is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université Paris 8. Lees meer

Over de serie

De serie Tegenstellingen is gericht op politieke theorie en alternatieve vormen van politiek. In de publicaties staan de begrippen democratie, emancipatie en gemeenschap centraal.

€ 18

144 pag. | april 2017
ISBN 9789490334154
Tegenstellingen 3
Vertaling: Walter van der Star

Oorspronkelijke titel: La haine de la démocratie (La fabrique, 2005). Met een nieuw voorwoord voor de Nederlandse uitgave.

Gepubliceerd met steun van de Stichting Democratie & Media


Gerelateerde uitgaven