Boekpresentatie: Zwarte huid, witte maskers

Boekpresentatie: Zwarte huid, witte maskers

1 december 2018

datum en tijd: 13 december 2018, 20:00-22:00 uur
plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
toegang: 12,50 euro; student/CJP/Stadspas 10,00 euro
kaarten verkrijgbaar via De Balie.


sprekers: Glenn Helberg, Patricia Pisters en Babah Tarawally
gespreksleider: Aldith Hunkar
performance: Babs Gons | videocolumn: Jeanne Holierhoek


Frantz Fanon heeft met Zwarte huid, witte maskers (1952) het denken over de gevolgen van kolonialisme en racisme blijvend beïnvloed. Dit klassieke boek is nu beschikbaar in een nieuwe, sprankelende vertaling van Jeanne Holierhoek.

In Zwarte huid, witte maskers (1952) beschrijft Fanon wat het psychologisch betekent voor een zwarte persoon om te leven in de witte westerse wereld. Hij analyseert de manieren waarop zwarten duidelijk wordt gemaakt dat ze als minderwaardig gelden en hoe zij dit proberen te compenseren door zich ‘wit’ te gedragen. Zwarte mensen worden gedwongen ‘witte maskers’ op te zetten.
Frantz Fanon streefde ernaar de vervreemding van zwarten op te heffen, maar hij sprak ook over ‘blanken die niet minder van zichzelf vervreemd zijn geraakt’. Vanuit zijn eigen ervaringen en op basis van literaire, psychoanalytische en filosofische werken roept Fanon een beeld op van de problematische relatie tussen gekleurde en witte mensen dat tot op de dag van vandaag herkenbaar is.

Tijdens de boekpresentatie gaan psychiater Glenn Helberg, hoogleraar filmwetenschap Patricia Pisters en schrijver en filosoof Babah Tarawally in gesprek over de vraag waarom Zwarte huid, witte maskersonverminderd actueel is. Jeanne Holierhoek zal in een videocolumn het vertaalproces toelichten en Babs Gons leidt het programma in met een korte performance over de thematiek van Fanon.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met De Balie.


Gerelateerde uitgaven

  • Zwarte huid, witte maskers - Frantz Fanon (ISBN: 9789490334246)

    Zwarte huid, witte maskersFrantz Fanon

    basisserie
    In Zwarte huid, witte maskers (1952) beschrijft Frantz Fanon wat het voor zwarte mensen betekent om te leven in de witte westerse wereld.
    € 22,50