Het voortleven van de vuurvliegjes - Georges Didi-Huberman  (ISBN: 978-94-90334-34-5 )


Het voortleven van de vuurvliegjes

Georges Didi-Huberman

reflecties

In De goddelijke komedie van Dante verspreidt het grote licht zich in sublieme cirkels in het Paradijs en dwalen de kleine vuurvliegjes in de Hel. De jonge Pier Paolo Pasolini las dit werk secuur. Op een nachtelijke wandeling met vrienden ziet hij plotseling een zwerm vuurvliegjes. Het is 1941. In het duister van de nacht en tegen de achtergrond van het fascisme van Mussolini tekenen zij zich af als vluchtige lichtjes van onschuld en liefde. Ze staan in schril contrast met de schijnwerpers van de propaganda die de fascistische dictator in een verblindend licht hullen. Dantes universum in omgekeerde vorm.

Moment van gratie

Pasolini heeft vaak herhaald dat de ‘dans van de vuurvliegjes’, dat moment van gratie dat weerstand biedt aan een wereld vol terreur, het meest broze is wat er bestaat. Aan het eind van zijn leven meende hij dat de vuurvliegjes waren verdwenen. Maar volgens Didi-Huberman leven ze ‘ondanks alles’ voort: tegenover macht staan nog altijd verzet en hoop. Didi-Huberman laat in zijn beeldende schrijfstijl de vuurvliegjes oplichten in actuele voorbeelden van verzet. En daarbij speelt het werk van de filosofen Walter Benjamin en Giorgio Agamben en de kunsthistoricus Aby Warburg een belangrijke rol.

Over de auteur

Georges Didi-Huberman (1953) is een Franse kunsthistoricus en filosoof. Hij promoveerde in 1981 aan de EHESS in Parijs, waar hij sinds 1990 doceert. Lees meer

€ 20

Verschijnt op 7 oktober 2022
ca. 160 pag. | paperback
ISBN 9789490334345
Reflecties nr. 3

Vertaling: Ineke van der Burg
Nawoord: Pieter Van Bogaert