Fabrieken van kennis, Industrieën van creativiteit


Fabrieken van kennis, Industrieën van creativiteit

Gerald Raunig

In Fabrieken van kennis verkent Gerald Raunig de toekomst van de universiteit binnen de kenniseconomie. De universiteit is niet alleen een instelling voor kennisproductie ten behoeve van het cognitief kapitalisme; ze is ook een ruimte voor sociale strijd en verzet, net zoals de klassieke fabriek dat was. In Industrieën van creativiteit, het tweede deel van deze uitgave, onderzoekt Raunig de transformatie van creatieve praktijken. Deze zijn in de afgelopen decennia eerst ingelijfd door de cultuurindustrie en vervolgens dienstbaar gemaakt aan de creatieve industrie. Raunig laat zien hoe creatieve praktijken zich kunnen onttrekken aan de tijd- en productieregimes van de economie. In beide delen van dit boek is Kafka’s verhaal over Josefine en het muizenvolk een speels en inspirerend refrein.

Gerald Raunig is filosoof en kunsttheoreticus. Hij is verbonden aan het European Institute for Progressive Cultural Policies (eipcp) en de Zürcher Hochschule der Künste.

recensie onderwijsfilosofie.nl

review e-flux

eipcp

€ 18

168 pag. | april 2017

ISBN 978-94-90334-20-8

Serie Tegenstellingen 4

Oorspronkelijke uitgave: Fabriken des Wissens / Industrien der Kreativität (Diaphanes, 2012)

Nawoord: Antonio Negri

Vertaling: Marten de Vries

Inhoud

Fragment


Gepubliceerd met steun van het Van Abbemuseum en het Goethe Institut

b a j

Gerelateerde uitgaven

  • Het regeren van precairen

    Het regeren van precairenIsabell Lorey

    De fundamentele onzekerheid over inkomen en levensonderhoud is onder invloed van het neoliberalisme een regime geworden, een manier van hoe we geregeerd worden...
    € 17