Fabrieken van kennis, Industrieën van creativiteit

Gerald Raunig

tegenstellingen

In Fabrieken van kennis verkent Gerald Raunig de toekomst van de universiteit binnen de kenniseconomie. De universiteit is niet alleen een instelling voor kennisproductie ten behoeve van het cognitief kapitalisme. Ze is ook een ruimte voor sociale strijd en verzet, net zoals de klassieke fabriek dat was.

Creatieve praktijken

In Industrieën van creativiteit, het tweede deel van deze uitgave, onderzoekt Raunig de transformatie van creatieve praktijken. Deze zijn in de afgelopen decennia eerst ingelijfd door de cultuurindustrie en vervolgens dienstbaar gemaakt aan de creatieve industrie.

Kafka

Raunig laat zien hoe creatieve praktijken zich kunnen onttrekken aan de tijd- en productieregimes van de economie. In beide delen van dit boek is Kafka’s verhaal over Josefine en het muizenvolk een speels en inspirerend refrein.

In de media

• Onderwijsfilosofie.nl, recensie: 'Ontzettend de moeite waard' (online | pdf)
• E-flux, recensie door Ewa Majewska: 'The Common in the Time of Creative Reproductions: On Gerald Raunig’s Factories of Knowledge, Industries of Creativity' (online)

Over de auteur

Gerald Raunig (1963) is filosoof en kunsttheoreticus. Hij is verbonden aan o.a. het European Institute for Progressive Cultural Policies (eipcp) en de Zürcher Hochschule der Künste. Lees meer

Over de serie

De serie Tegenstellingen is gericht op politieke theorie en alternatieve vormen van politiek. In de publicaties staan de begrippen democratie, emancipatie en gemeenschap centraal.

€ 18

168 pag. | april 2017
ISBN 9789490334208
Tegenstellingen 4
Vertaling: Marten de Vries
Nawoord: Antonio Negri

Oorspronkelijke titel: Fabriken des Wissens / Industrien der Kreativität (Diaphanes, 2012)

Gepubliceerd met steun van het Van Abbemuseum en het Goethe-Institut


Gerelateerde uitgaven


Gerelateerde artikelen