Metamorfosen - Emanuele Coccia (ISBN: 9789490334376)


Metamorfosen

Emanuele Coccia

wisselwerkingen

In Metamorfosen staan gedaantewisselingen in allerlei vormen centraal.

Vlinder

Het blijft een fascinerend fenomeen: een rups verandert in een vlinder, maar hun lichamen hebben vrijwel niets gemeen. Het silhouet, de anatomie, de manier van voortbewegen, zelfs hun leefomgeving is anders – de rups leeft op aarde, de vlinder in de lucht. En toch zijn ze deel van een en hetzelfde leven

Voortleven in andere lichamen

Emanuele Coccia trekt dit fenomeen breder. Het verschijnsel dat een leven in andere lichamen en op andere manieren voortleeft, is wat de verschillende soorten met elkaar verbindt: bacteriën, planten, dieren en mensen. Elke soort is de metamorfose van de soorten die eraan voorafgingen.

Aarde

Bovendien zijn mensen niet alleen verbonden met andere vormen van leven, maar ook met niet-leven, met ecosystemen in ruimere zin. Het is een illusie te denken dat we op de aarde leven in huizen die ons scheiden van de leefomgeving. Samen met alle andere levende wezens zijn we eerder als de vlinder die voortkomt uit die enorme rups die we planeet aarde noemen.

Over de auteur

Emanuele Coccia (1976) doceerde na zijn studie middeleeuwse filosofie aan universiteiten in Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. Zijn interesse verschoof steeds meer richting beeldcultuur en de aard van de leefomgeving. In 2016 verscheen La vie des plantes, dat in tien talen werd vertaald. Sinds 2011 is hij verbonden aan EHESS in Parijs.

€ 24

Verschijnt 14 maart 2024
192 pag. | paperback
ISBN 9789490334376
Wisselwerkingen 4
Vertaling: Pieter Boulogne