Pasteur - een wetenschap, een werkwijze, een tijdperk - Bruno Latour (ISBN: 9789490334437)


Pasteur - een wetenschap, een werkwijze, een tijdperk

Bruno Latour

wisselwerkingen

Als Bruno Latour schrijft over Louis Pasteur, dan schrijft hij over de relatie tussen wetenschap en maatschappij. Zijn uitgangspunt is niet de wijze waarop ze van elkaar verschillen, hij wil de barrière tussen beide doorbreken.

Controverses

In 1994 publiceerde Bruno Latour een boek over Louis Pasteur. In 2022 verscheen een verkorte versie met een nieuwe inleiding van Latour. De aanleiding was niet alleen dat Pasteur 200 jaar geleden geboren was, maar ook dat er grote overeenkomsten waren tussen de controverses rondom Pasteurs ontdekking van de microben en de verdeeldheid over het covidvirus. Opnieuw moesten we een onzichtbare vijand bestrijden. Opnieuw waren politiek, maatschappij en wetenschap nauw met elkaar verbonden, al leken we weinig te hebben geleerd.

Politieke horizon

Er was voor Latour nog een derde reden om deze tekst opnieuw te publiceren: de overeenkomsten met de strijd tegen de klimaatverandering. Pasteur verliet zijn laboratorium en probeerde politici en de publieke opinie ervan te overtuigen dat de onzichtbare microben door de ziekten die ze veroorzaakten een sociale factor waren; hij verbreedde de politieke horizon. Ook het klimaat is een ongrijpbare handelende entiteit en ook klimaatverandering heeft grote sociale gevolgen die de politiek niet kan negeren. De werkwijze van Pasteur is uiterst actueel.

Over de auteur

Bruno Latour (1947-2022) was een Franse wetenschapsfilosoof, socioloog en antropoloog. Naast studies naar de werking van wetenschappelijke praktijken publiceerde hij filosofische reflecties over de aard van de moderne wereld. Bij Octavo verschenen Oog in oog met Gaia (2017), Waar kunnen we landen? (2018), Waar ben ik? (2021) en De Aarde bewonen (2023).

€ 22,50

Verschijnt 26 maart 2024
ca 128 pag. | paperback
ISBN 9789490334437
Wisselwerkingen 6
Vertaling: Willemijn Schretlen en Martine Woudt