In memoriam: Bruno Latour

In memoriam: Bruno Latour

9 oktober 2022

In de nacht van 8 op 9 oktober is Bruno Latour te vroeg overleden. Hij laat een omvangrijk en urgent oeuvre na, dat voor velen een inspiratiebron vormde. Zijn eerste publicaties, sociologische studies naar de constructie van wetenschappelijke feiten, deden de academische wereld op haar grondvesten schudden. Zijn laatste publicaties, politiek-filosofische reflecties over het nieuwe klimaatregime, gaven een breder publiek handvatten voor inzicht in de complexe realiteit.

Bruno Latour was erudiet en had een groot gevoel voor humor; de combinatie maakte de samenwerking met hem onvergetelijk. We zijn hem zeer dankbaar voor zijn vertrouwen in Octavo en in de vertalers Rokus Hofstede en Katrien Vandenberghe, en zullen hem zeer missen. Zijn magnum opus Oog in oog met Gaia, en de twee essayistische teksten, Waar kunnen we landen? en Waar ben ik? blijven. We wensen zijn vrouw Chantal, zijn kinderen, kleinkinderen en allen die nauw met hem samenwerkten veel sterkte.

Voor een mooi recent interview met Bruno Latour, zie deze documentaire op Arte.

En op de website van Filosofie Magazine staat naar aanleiding van Latours overlijden een interview met 4 mensen die hem hebben gekend: Gerard de Vries, Peter-Paul Verbeek, Solange de Boer en Christine Bosman: Dankzij Latour ontstond een ecologische klasse