Nieuw boek: Leren kijken (Estelle Zhong Mengual)

Nieuw boek: Leren kijken (Estelle Zhong Mengual)

22 april 2024

Het boek Leren kijken is verschenen, een recent werk van de jonge Franse kunsthistorica Estelle Zhong Mengual (1989), vertaald door Liesbeth van Nes.

Over het boek
Planten, dieren en andere organismen vormen een levende wereld waarmee we zijn verweven, maar ze zijn in onze cultuur vaak niet meer dan een decor van ons bestaan. Estelle Zhong Mengual neemt de negentiende-eeuwse landschapsschilderkunst en natuurlijke historie als uitgangspunt voor de vraag hoe we de levende wereld anders kunnen waarnemen.

Ze volgt het spoor van schilders en botanici die onder invloed van Darwins evolutietheorie oog hebben voor de individualiteit én de samenhang van levende wezens, en dat aan ons proberen door te geven. In plaats van een onbezield decor zien we een overbevolkte habitat, de anonimiteit van levende wezens maakt plaats voor hun geschiedenis, en we raken vertrouwd met andere vormen van leven. Door die verrijking van de waarneming leren ook wij beter te kijken.

Wisselwerkingen
Leren kijken verschijnt in de serie 'Wisselwerkingen'. In deze serie richten de auteurs de aandacht op de levende wezens om ons heen. Daarbij staat niet het menselijke perspectief centraal, maar de wijze waarop dieren, mensen, planten en oneindig veel andere organismen met elkaar verweven zijn en een wereld creëren.

Bestel dit boek
€ 34,50 (gratis verzending in NL) | 304 pagina's | ISBN 9789490334406

Op de hoogte blijven?
Ontvang de nieuwsbrief van Octavo en blijf op de hoogte van nieuwe uitgaven en evenementen, schrijf hier in.