Voorjaar 2024: nieuw en recent verschenen bij Octavo

Voorjaar 2024: nieuw en recent verschenen bij Octavo

23 april 2024

Serie Wisselwerkingen

Leren kijken van Estelle Zhong Mengual en Metamorfosen van Emanuele Coccia zijn recent verschenen in de serie Wisselwwerkingen.

In Leren kijken neemt Estelle Zhong Mengual de negentiende-eeuwse landschapsschilderkunst en natuurlijke historie als uitgangspunt voor de vraag hoe we de levende wereld beter kunnen waarnemen.

Emanuele Coccia trekt in Metamorfosen het fenomeen van de gedaanteverandering breder. Het leven wordt doorgegeven van lichaam tot lichaam, van soort tot soort, maar hetzelfde geldt voor de relatie tussen wat leeft en de Aarde: het leven is niets anders dan de vlinder van de enorme rups die Gaia heet.

Bruno Latour over Louis Pasteur

In Pasteur – Een wetenschap, een werkwijze, een tijdperk (mei 2024) laat de onlangs overleden denker Bruno Latour (1947-2022) zien dat de werkwijze van de 19e-eeuwse scheikundige Louis Pasteur uiterst actueel is: er zijn overeenkomsten tussen de strijd tegen microben, de strijd tegen het covidvirus en de strijd tegen klimaatverandering.

Nieuw werk van Morizot

Opnieuw publiceren we een vertaald werk van de Franse filosoof Baptiste Morizot. In Manieren van levend zijn (september 2024) gaat Morizot onder meer in op een aspect van de ecologische crisis dat volgens hem onderbelicht blijft: ons gebrek aan gevoeligheid voor andere levende wezens, waardoor we ze niet echt zien, niet echt begrijpen.

Morizot (1983) wordt gezien als een veelbelovende jonge filosoof. Hij publiceerde onder andere Les diplomates (2016) en Sur la piste animale (2021). Bij Octavo verscheen eerder zijn werk Het levende laten opvlammen (2022).

Bekijk de voorjaarscatalogus online of download als pdf.